. Ma Ervin napja van.
Csehországban rekordmennyiségű sört főztek tavaly
2019-04-12 22:18:04
Csehországban rekordmennyiségű sört főztek tavaly

Csehországban rekordmennyiségű sört főztek tavaly

A növekedés mögött elsősorban a kivitel áll, amely tavaly 11,8 százalékkal emelkedett. A hazai fogyasztás mérsékeltebben, 2,9 százalékkal nőtt. A statisztika szerint a cseh állampolgárok fejenként 141 liter sört ittak tavaly, hét korsóval többet mint 2017-ben. „A cseh sör kivitelének növekedése, akárcsak a hazai fogyasztás mérsékelt bővülése számunkra örvendetes hír. Ugyanakkor nem tekintjük jónak, hogy tovább csökken a vendéglőkben megivott csapolt sörök mennyisége, míg a palackozott söröké nő” - mondta Frabntisek Srámek, a szövetség elnöke.

A csapolt sörök aránya tavaly a korábbi 38 százalékról 36 százalékra csökkent. „A cseh sörkultúra számára ez negatív tendencia” - fogalmazott Srámek.

Az ismertetett adatok szerint a sörkivitel leginkább Szlovákiába (14 százalékos emelkedés) és Németországba (9 százalékos emelkedés) irányult. Mindkét országba több mint egymillió hektoliter cseh sört szállítottak. Nagyon megugrott a Magyarországra irányuló export, majdnem 60 százalékkal.

Az Európai Unión kívül a legtöbb cseh sör Oroszországban fogyott el tavaly: 375 ezer hektoliter, ami éves szinten 54 százalékos növekedés.

Külföldről tavaly 395 ezer hektoliter sört hoztak be Csehországba, 18,3 százalékkal többet, mint 2017-ben. A legnagyobb mennyiséget a nagy nemzetközi gyártók által Lengyelországban, Magyarországon és Belgiumban főzött sörökből importálták. Míg a belga sörmárkák behozatala megháromszorozódott, addig a német sörök iránti, korábban aránylag magas érdeklődés visszaesett.

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>