. Ma Andrea napja van.
Fehérarcú sátánmajom született a Szegedi Vadasparkban
2019-07-15 19:20:14
Fehérarcú sátánmajom született a Szegedi Vadasparkban

Fehérarcú sátánmajom született a Szegedi Vadasparkban

A skót állatkertből származó anya és az Angliából érkezett apa féltő gondoskodással nevelik júniusban világra jött kicsinyüket. A kölyök ideje nagy részét anyjával tölti, más majomfajoktól eltérően azonban nem a nőstény hátán, hanem inkább a hasán vagy combjának belső oldalán kapaszkodik, az élesebb szemű látogatók meg is leshetik.

A sátánmajmok egyik jellegzetessége, hogy a kifejlett hímek és nőstények annyira különböznek, mintha nem is egy faj lennének. A hímek nemcsak nagyobbak, hanem a fekete alapszínükhöz feltűnő fehér-vörös álarc tartozik, míg a nőstények szürkésbarnás színűek. A még nem ivarérett hímek is a nőstényekre hasonlítanak. A hímek és nőstények tartós monogám párkapcsolatban, az utódaikkal alkotott családokban élnek. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet. A hím és a nőstény "duettet énekel", ami a közöttük lévő kapcsolat és a területhatárok fenntartására szolgál.

A fehérarcú sátánmajmok Dél-Amerika északkeleti részén, trópusi esőerdőkben élnek. Főleg a lombkoronaszinten mozognak, de időnként a talajon is keresnek élelmet. Elsősorban gyümölcsökkel, diókkal és magokkal, kisebb részben rovarokkal táplálkoznak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint létszámuk - az esőerdők irtása és a vadászatuk miatt - folyamatosan csökken. Az angol elnevezése alapján fehérarcú sakiként is emlegetett főemlőst az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják és szaporítják eredményesen Szegeden. A felnőtté váló kölyök további sorsáról, arról, melyik állatkertbe kerül, kivel áll párba, a program vezetője dönt, többek között genetikai szempontok figyelembe vételével.

További híreink
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj miatt mondták fel – írja a Hvg. A 27 bérlőből mindössze 4 fog...
2024-04-04 17:38:50, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából.
2024-04-04 17:38:48, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>