. Ma Emma napja van.
Harmincéves születésnapját ünnepelte a Szegedi Vadaspark
2019-05-27 11:17:46
Harmincéves születésnapját ünnepelte a Szegedi Vadaspark

Harmincéves születésnapját ünnepelte a Szegedi Vadaspark

A pettyes vagy axis szarvas az indiai szubkontinensen őshonos, de a világ különböző területeire betelepítették. A faj nevét a vöröses vagy sárgásbarna szőrzetén gyöngyszerűen sorakozó pettyekről kapta, amelyek a rejtőzködésben játszanak fontos szerepet. A kifejlett példányok testhossza 140-150, marmagassága 60-100 centiméter, tömegük 27-45 kilogramm. Más szarvasoktól eltérően nappal aktívak, fűfélékkel, levelekkel, gyümölcsökkel, fakéreggel táplálkoznak.

A füves területeken élnek, a nőstények a fiatalokkal egy csoportban, a hímek magányosan vagy agglegénycsapatokban. A nőstény 7-8 hónapos vemhességet követően, egy-három borjút hoz világra. Az ellést követő első napokban a nőstény rejtekhelyén hagyja a borját, csak szoptatni jár hozzá. Alig egy hetet követően a borjak követik anyjukat, amely a csapathoz vezeti őket.

Veprik Róbert igazgató elmondta, régi tervük volt az axis szarvasok bemutatása. A tenyészbikából és öt tehénből álló csapat tavaly érkezett Szegedre. A kifutó elkészülte előtt karanténban voltak, de az idő nem telt eseménytelenül, tavasszal két borjú is született.

A Szegedi Vadaspark "születésnapját" hagyományosan gyereknapon tartják, mivel az intézmény 1989-ben ezen a napon nyitotta meg kapuit.

Az állatállomány az alapítás után rohamosan bővült, gyorsan kialakult a Szegedi Vadaspark egyedi profilja: a kifejezetten ritka, veszélyeztetett fajok bemutatása földrajzi elterjedés alapján csoportosítva. A vadaspark korán csatlakozott a fajmegmentési programokhoz, olyannyira, hogy a különféle karmosmajom fajok gondozásával nemzetközi hírnévre tett szert.

1990-ben az állatkert négyhektáros területén már 94 faj 420 egyedét gondozták, a látogatószám pedig megközelítette a százezret. Az intézmény területe az évek során 45 hektárosra bővült, a bemutatott fajok száma pedig elérte a kétszázat. A Szegedi Vadaspark tavaly 230 ezer látogatót fogadott, a rekord a többi közt az újonnan épült elefántháznak köszönhető.

Veprik Róbert hangsúlyozta, az intézmény fejlesztése folytatódik, hamarosan kezdődik az orrszarvú-bemutató építése, ahova jövő tavasszal érkezhetnek meg az állatok.

A Szegedi Vadaspark fontos feladata az oktatás: az országban itt dolgozott először főállású zoopedagógus. Az évek során egyre komolyabbá vált a természetvédelmi mentőtevékenység is, ezért 2006-ban karanténház épült a parkban, ahol a sérült vagy a határon elkobzott állatokat gondozzák.

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>