. Ma Auguszta napja van.
Közösen fejlesztett új étrend-kiegészítőt az SZTE és a Biomed Kft.
2015-08-04 12:02:25
Közösen fejlesztett új étrend-kiegészítőt az SZTE és a Biomed Kft.

Közösen fejlesztett új étrend-kiegészítőt az SZTE és a Biomed Kft.

Hohmann Judit, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának (SZTE GYTK) dékánja az együttműködésről tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, a magyar tulajdonú családi vállalkozás 2011-ben kereste meg az egyetemet, hogy analitikai méréseket, biztonsági értékelést végezzen számukra. Később a feladatok köre felszívódási és helyettesíthetőségi vizsgálatokkal is bővült, majd a közös termékfejlesztés is elindult.


A felsőoktatási intézmény számára rendkívül fontos az együttműködés az ipari partnerekkel, a Biomed Kft.-től kapott témákból nemzetközi együttműködéssel megvalósuló tudományos kutatás is kibontakozott már – hangsúlyozta a professzor.


Csupor Dezső, az SZTE GYTK farmakognóziai intézetének adjunktusa elmondta, a termékötlettel a vállalkozás másfél évvel ezelőtt fordult az egyetemhez. A szegedi kutatók a céggel együttműködve választották ki az alkalmazási célhoz megfelelő növényeket, majd az alapanyagokat, és állították be a szükséges hatóanyagdózist.


A szakember kifejtette, az étrend-kiegészítők piaca gyengén szabályozott, egy vállalkozás hosszútávon azonban csak akkor lehet versenyképes, ha a gyógyszerekhez hasonlóan biztonságos és hatásos termékeket állít elő.


Medgyesi Bálint, a Biomed Kft. ügyvezető igazgató közölte, a magyar családi vállalkozásként működő Biomed Kft. jogelődje a Biomed Bt. 1991-ben alakult. 2000-től a vállalkozás főtevékenysége a gyógynövény-kivonatokat és illóolajokat tartalmazó krémek, masszázsolajok, étrend-kiegészítő termékek fejlesztése, gyártása, forgalmazása. A gyógykrémek területén a cég az egyik piacvezető Magyarországon.


A tavaly nettó 344 millió forintos értékesítési árbevételt elérő vállalkozás termékkínálata folyamatosan bővül, jelenleg 23 termék található a gyógyszertárak, gyógynövény-szaküzletek és drogériák polcain, az értékesítés darabszáma elérte az évi egymilliót. A vállalat üzemei a Nógrád megyei Egyházasdengeleg községben találhatóak - ismertette a szakember.


A Biomed Kft. az elmúlt négy évben mintegy 300 millió forintot fordított fejlesztésre, ennek mintegy 10 százaléka származott uniós, illetve kormányzati támogatásból – tette hozzá.


A 19 alkalmazottat foglalkoztató cég mérete nem teszi lehetővé önálló laborkapacitás kialakítását, ezért működik együtt hazai egyetemekkel és kutatóintézetekkel – mondta Medgyesi Bálint. Hozzátette: az SZTE-vel további új fejlesztésekben is gondolkodnak, amennyiben lehetséges pályázati támogatással - írja az MTI.

Utoljára frissítve: 2015-08-04 12:03:16

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 31-ig kell érvényesíteni a felsőoktatási diákigazolványokat; ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen ...
Bővebben >>