. Ma Gedeon napja van.
Nyugdíjasok és gyermekes családok kapnak támogatást Szegeden
2019-05-02 13:59:33
Nyugdíjasok és gyermekes családok kapnak támogatást Szegeden

Nyugdíjasok és gyermekes családok kapnak támogatást Szegeden

A helyi iparűzési adóbevétel első félévi számai azt mutatják, jól teljesít a szegedi gazdaság. Egymilliárd forinttal több helyi adóbevétele lesz Szegednek az idei évre tervezett 15 milliárd forinthoz képest, miközben a lakosság továbbra sem fizet semmilyen helyi adót.

Az elmúlt években Szeged volt a legdinamikusabban fejlődő magyar nagyváros. Rengeteg beruházást sikerült megvalósítani, mert a hazai nagyvárosok közül Szeged nyerte el a legtöbb fejlesztési forrást, több mint 300 milliárd forintot az Európai Uniótól.

A városban jelenleg is több tucat beruházás zajlik: óvodák, iskolák és egészségügyi intézmények sora újul meg, zajlanak a városrész-rehabilitációs programok és a zöld felületek is sorra megfiatalodnak. Egy város nemcsak attól élhető, hogy fejlődik, hanem attól is, hogy szolidáris, ezért a szegedi várospolitika másik fontos eleme a szolidaritás.

Ennek jegyében az elmúlt években önerőből folyamatosan bővült a szociális ellátórendszer, miközben a kormány teljesen kivonult a rászorulók támogatásából. Szegeden 600 milliós szociális alapot hozott létre önkormányzat. Három éve az országban egyedülálló szociális bérlakás-program indult, eddig 2 milliárd forintból 620 bérlakást újított fel az önkormányzat és adott bérbe a piaci lakbér töredékéért olyan szegedi családoknak, kik önerőből nem tudtak volna otthont teremteni. Ezt a programot az idén újabb száz lakás felújításával folytatja a város. Harmadik éve pedig minden szegedi újszülött családja 25 ezer forint egyszeri támogatást kap.

A város gazdasági teljesítményének köszönhetően most tovább bővül a támogatások köre. Botka László polgármester arra tesz javaslatot a városi közgyűlésnek, hogy a sikeres szegedi gazdaságból származó egymilliárd forint többlet adóbevételt osszák két részre: egyik feléből újabb városi fejlesztéseket – elsősorban út- és járdaépítést, javítást – finanszírozzanak, míg a másik feléből két újabb elemmel erősítsék a szegedi szociális hálót.

Két fontos, a kormány által elhanyagolt társadalmi réteget szereznének támogatni: a nyugdíjasokat és a gyermekeket nevelő családokat. Ezért bevezetik az időskorúak támogatását. Az idei évtől kezdve az Idősek világnapjához, október elsejéhez kötődően mind a 34 ezer szegedi nyugdíjas alanyi jogon, kérelem nélkül 10 ezer forintot kap a várostól.

Szegeden mintegy 11 ezer általános iskoláskorú gyermek él. Az idei évtől kezdve minden 1–8. osztályos diák családja szeptember elsejéig 10 ezer forint beiskolázási támogatást kap gyermekenként a várostól.

Erre a két támogatási formára összesen 450 millió forintot fordít a város, és beépül Szeged önkormányzatának szociális rendeletébe, a támogatás mértékét pedig minden évben az aktuális költségvetés határozza majd meg.

Utoljára frissítve: 2019-05-02 14:00:27

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>