. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Óriási a háziorvos hiány
2018-12-16 16:15:30
Óriási a háziorvos hiány

Óriási a háziorvos hiány

A 24. hu által ismertetett összesítés szerint a betöltetlen 334 praxisból 75 gyermekorvosi. A legrosszabb helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, itt 44 praxis áll üresen. Csongrád megyében jobb a helyzet, ott csak 9 betöltetlen hely van. Összesen 18 településen 2004 óta várnak háziorvosra.

A háziorvosi rendszer annak ellenére mélyrepülésben van, hogy a kormány egy év alatt 2,34 milliárd forintot költött a betöltetlen praxisok vonzóbbá tételére. Nem teljesen eredménytelenül: a Magyar Idők korábbi cikke szerint 2017-ben 52, legalább egy éve üresen álló háziorvosi szolgálatot töltöttek be, ráadásul a nagy érdeklődés miatt a felhasználható keretet 1,2 milliárd forintról 2,5 milliárd forintra növelték.

A praxispályázati rendszer döcögősen indult: sem 2015-ben, sem 2016-ban nem tudták felhasználni a teljes, 750 millió forintos keretet, 2017-ben azonban megduplázták az elnyerhető összegeket: a kormány praxisonként akár tízmillió forintos letelepedési és praxisvásárlási támogatást is nyújt.

A számok tükrében egyértelmű, hogy a praxispályázatok csak tűzoltásnak tekinthetők. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ a 2015-ös évre vonatkozó, az egészségügy helyzetét bemutató elemzése szerint a háziorvosi körzetekben praktizálók átlagéletkora 57 év volt. A teljes létszám 42,2 százalékát a 60 éves vagy annál idősebb háziorvos tette ki. Az egyre több elhagyott praxis hátterében éppen az ő nyugdíjba vonulásuk állhat, azonban a praktizáló háziorvosok életkori statisztikáihoz egyelőre nem lehet hozzáférni.

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>