. Ma Auguszta napja van.
Sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház
2019-06-11 20:07:44
Sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház

Sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház

A közlemény szerint Barnák László főigazgató az évadzáró társulati ülésen úgy fogalmazott, a nemzeti státuszból adódó kiemelt feladatok, a széles, változatos műsorkínálat, a magas szakmai színvonal mellett társadalmi szerepvállalásban is megerősödött az intézmény: többek között bemutatkozási lehetőséget kaptak az amatőr művészeti egyesületek, a városi rendezvényeken aktívan szerepet vállaltak a művészek, és számos jótékonysági programot, gyűjtést szervezett a színház.

Az évadban összesen 27 saját tánc-, 97 zenés és 155 prózai előadást láthattak a szegediek. Az intézmény 92 vendégjátékot fogadott - köztük a Rekamié Fesztivál keretében öt határon túli magyar színház produkcióit -, öt saját gálát rendezett, illetve három fesztiválszereplésnek tesz eleget, köztük első alkalommal a Városmajori Színházi Szemlén is bemutatkozik a nagy sikerű Tóték című előadásával.

A régió legnagyobb kulturális intézményeként az előző évi jegyárbevétel alapján 133 millió forint TAO-támogatásra lett volna jogosult a színház. Az ezt kiváltó többlettámogatás keretében 130 millió forintot igényelt, amelyből az ígéret szerint 95 millió forintot fog kapni a teátrum. Ez jelentős kiesés, amit a megnövekedett nézői érdeklődésnek köszönhető magas jegy- és bérletértékesítési bevételekkel sem sikerülhet kompenzálni.

Az évadzárón adták át az önkormányzat - a társulat szavazatai alapján odaítélt - művészeti díjait: énekkari nívódíjat kapott Taletovics Milán énekkari művész, Vaszy Viktor-díjat Bujtor Krisztián tánckari művész, Imre Zoltán-díjat Szigyártó Szandra balett-táncos, Makó Lajos-díjat Czene Zoltán rendezőasszisztens, ügyelő. A színház által adományozott Varga Mátyás-díjat Csikós Zoltán kelléktárvezető, a Szegedi Operabarátok Egyesületének elismerését Dobrotka Szilvia, Ferenczy Orsolya, Somogyvári Tímea Zita és Kovács Kornélia vehette át, a Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait Szilágyi Annamária, Ágoston Katalin és Medveczky Balázs kapta.

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>